internetcasino

Framtidens klimatsmarta mat ska utses

Nu pågår det en tävling för fullt där framtidens klimatsmarta mat ska utses. Både miljön och vår allmänhälsa vinner på om vi bytar ut en stor del av dagens köttkonsumtion mot alternativa proteiner. Just nu så anordnar därför statliga Vinnova en tävling i att ta fram klimatsmart mat, och hoppas att man genom denna tävling kan hitta något alternativ till vanligt kött. Mats Stading leder ett av projekten där totalt 14 olika bidrag är med. I labbet på Chalmers ligger celler i små glasskålar, som behöver näring precis som människor - och måste därför matas regelbundet. Cellerna är osynliga för blotta ögat, men kollar man med mikroskop kan man tydligt se att cellerna "käkar" fibersubstansen och växer i storlek.

Tekniken för att odla kött har dock funnits ett tag, men varje dag sker nya genombrott som gör processen enklare. För att undvika att även bakterier börjar växa i substansen så används antibiotika - vilket iofs betyder att det ännu inte finns något odlat kött som kan konsumeras av människor. Det pågår dock försök runt om i världen, där den stora utmaningen ligger i att försöka odla i sterila miljöer, utan atibiotika och i större volymer. Utsläppen för vanligt nötkött är 27 kilo koldioxid per kilo kött, vilket är väldigt mycket. Lyckas man däremot odla kött som går att äta av människor, kan man istället räkna med 2 kilo koldioxid per kilo kött - vilket är otroligt mycket bättre för miljön och människorna som lever på vår planet.

Det kommer dock dröja innan odlat kött går att köpa i vanlig butik, men man tror att det på sikt kommer bidra till hälsosamma och klimatsmarta produkter. Djurens muskelceller tas med enkel biopsi och kan därför leva vidare. Detta gör att odlat kött kan vara ett alternativ för vegetarianer eftersom djuret med största sannolikhet lever vidare och har det bra även efter ingreppet. Inför tävlingen som avgörs den 16 november ska den vegetariska basen tillagas och serveras. Det deltagarna tävlar om är att få fram en produkt som man senare kan sälja på marknaden. Bland projekten hittar du till exempel: Korv baserad på musslor, olika färser gjorda på mjölmaskar och syrsor samt andra konstiga kombinationer. Rätterna bedöms senare genom olika kriterier som klimatpåverkan, innovation och smak. I Mats Stadings grupp ingår ett gäng forskare och även kocken Paul Svensson som driver resturangen på Fotografiska museet i Stockholm.

Är du som jag och gillar mat lika mycket som du gillar casino, så tycker jag att du ska kika in matforum , som är ett bra forum där du kan få tips och råd om vad du ska äta, och även hur du ska äta det!

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas